De Ahrend REVOLT stoel

FRISO KRAMER

Friso Kramer werd in 1922 in Amsterdam geboren.
Hij volgde de eerste Montessorischool,
vervolgens de Industrieschool en Elektrotechnische School en studeerde daarna aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam voor interieurarchitect.

Friso Kramer startte zijn loopbaan in 1945 bij Bureau J.P. Kloos en werkte korte tijd samen met Frans Paulussen bureau voor binnenhuisarchitectuur.
Van 1948-1963 was hij als ontwerper in dienst bij De Cirkel, fabriek voor stalen meubelen, sinds 1939 onderdeel van Ahrend.
In 1963 richtte hij samen met Wim Crouwel, Benno Wissing, Paul en Dick Schwartz ontwerpbureau Total Design op.
Van 1971 tot 1983 was hij artdirector en stafmedewerker van Ahrend Groep.
Friso Kramer bekleedde ook een aantal bestuursfuncties.
Zo was hij bestuurslid van de Rietveld Academie, de Amsterdamse Kunstraad en van Boosting, Stichting Industrieel Bouwen Nederland.
Hij was lid van de Raad voor Industriêle Vormgeving en van het Internationaal Design Consortium,
gastdocent bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en had zitting in diverse internationale jury's.
Bekende ontwerpen van Friso Kramer zijn twee betonnen zitbanken met lage en hoge rug voor openbare ruimten in onder andere Deventer, Schiphol, Hoorn en Amsterdam,
het redesign van de Revolt stoel (1993), de FKS stapelstoel en stapeltafel (1997) en betonnen planten- en boombakken in opdracht van de gemeente Amsterdam (1998).
In 1977 en 1978 werd een overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
In 1991 was er opnieuw een overzichtstentoonstelling, ditmaal in Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.
In dit jaar werd tevens het boek "Friso Kramer Industriêle Vormgeving" uitgebracht.
In 1994 werd hij benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau.

Bron: Ahrend Concern Amsterdam
DE REVOLT STOEL

De Revolt-stoel, die In 1953 In opdracht van inrlchter Ahrend werd ontworpen door Frlso Kramer en vorig jaar in aangepaste vorm opnieuw werd geïntroduceerd, heeft een Woon Award gewonnen In de categorie 'Beste Woonproduct' . De Woon Awards zijn een Initiatief van Sanoma, onder andere uitgever van de woonbladen VT Wonen en Eigen Huis & Interieur. Tijdens een gala-avond op 29 september werden de Woon Awards uitgereikt In de Passenger Terminal in Amsterdam.In de categorie Beste Woonproduct werd de winnaar aangewezen door een vakjury onder voorzitterschap van Makkie Mulder, hoofdredacteur van VT Wonen.
Deze vakjury bestaat uit professionals uit de Woonbranche: de ontwerpers Roderick Vos, Karel Boonzaayer, Ed Annlnk, Ulf Moritz en Janette Bos.

De Revolt stoel, oorspronkelijk ontworpen In'1953, Is van de hand van Frlso Kramer (1922).
Deze nestor van het Nederlandse industrieel ontwerp was jarenlang één van de vaste meubelontwerpers van Ahrend.
Ahrend herintroduceerde de Revolt In 2004, tezamen met de in 1964 eveneens door Kramer ontworpen Facet-tafel.
Deze klassiekers hebben zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot onmiskenbare stijlIconen in het Nederlandse Interieur.

DIrectievoorzitter Theo van der Raadt van Ahrend: 'Revolt en Facet behoren tot de belangrijkste Nederlandse klassiekers op het gebied van industrieel ontwerp.
Zij zijn altijd actueel gebleven, genieten bij ontwerpers en architecten een grote reputatie en passen op een heel natuurlijke manier in het Ahrend assortiment.'

De Revolt-stoel gold In 1953 in meerdere opzichten als zeer vernieuwend.
Zo bestond de stoel niet uit een frame van ronde buis zoals op dat moment gebruikelijk was, maar uit een stoel met een frame van gestanst U-profiel.
Aan de onderzijde ging het frame geleidelijk over in een bijna gesloten ronde buis, waarin glijdoppen werden ingeklemd.
De zitting en rug waren van geperst Ciranol volkernplaat.
Door het geheel nieuwe constructieprincipe zorgde de stoel bij de introductie voor de nodige opschudding.

De stoel werd gedurende tientallen jaren daarna in grote aantallen verkocht voor gebruik In onder meer scholen, kantoren, bedrljfsrestaurants en de privé-sector.
In 1993 werd de Revolt-stoel opnieuw in productie genomen en voorzien van nieuwe materialen voor de zitting en rugleuning.
Sinds enkele jaren was de stoel uitverkocht, daarom herintroduceerde Ahrend de Revolt-stoel in 2004. Revolt-stoelen zijn leverbaar in zwart en wit.


AHREND

Over Ahrend Koninklijke Ahrend NV is expert op het gebied van flexibele kantooroplossingen en efficiënt ruimtegebruik.
Ahrend stelt mensen in staat professioneel, plezierig en productief te werken door opvallend mooie kantooromgevingen te creëren.
Ahrend is actief over de gehele wereld vanuit eigen vestigingen en via succesvolle samenwerkingsverbanden met vooraanstaande spelers in de markt.
Het assortiment van Ahrend als ontwerper en producent van herkenbaar, tijdloos Nederlands 'designmeubilair', omvat Revolt, Mehes, Ahrend 500, Ahrend 350, Ahrend 1200 en andere bekroonde zltmeubel- en bureauproducten.
Ahrend heeft al meer dan een eeuw ervaring met het Inrichten van zakelijke omgevingen.
In West-Europa Is Ahrend bovendien een vooraanstaand leverancier van kantoorbenodigdheden.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Ahrend NV. De Revolt stoel Is te bestellen vla de website van 0900-deslgn.

[bron: Persbericht Ahrend]


BIJ DE FOTO'S

Precies 50 jaar geleden ging ik op pad met 4 revoltstoelen om die her en der op niet voor de hand liggende locaties te fotograferen.
Als eerste koos ik het platform op het 'oude ' Schiphol. Later in het Amstelveense bos, de Amsterdamse binnenstad en op de Oranje sluizen aan het IJ.
Bij Ahrend was ik toen enige tijd 'vaste fotograaf ', fotografeerde alles wat er verkocht werd van punaise tot van die grote grijze stalen archiefkasten met de middelen van toen soms een hele klus.