Met Bruynzeel op vakantie 50 jaar geleden

Vakantie houden op een andere plek was vroeger vaak een luxe aangelegenheid en niet voor iedereen weggelegd. Daarom hadden de grote bedrijven in de Zaanstreek voor hun personeel een huisje op een camping of op eigen terrein georganiseerd. Zo had Honig huisjes in Schoorl voor dat doel, maar Bruynzeel had echte caravans.
Die stonden s'winters gestald aan de Pieter Ghijsenlaan in Zaandam en moesten in het voorjaar weer naar de camping in Wijk aan Zee gebracht worden.
Die jaarlijkse tocht naar zee werd een keer voor het personeelsorgaan vastgelegd. De foto's geven een beeld van de infrastructuur van toen, te beginnen met het kruispunt Provinciale weg en de afslag over het spoor naar Westzaan, vervolgens over de brug van Nauerna langs verderop het Noordzee kanaal om bij Velzen het viaduct te passeren.
Dan langs het oude ANWB bord naar Wijk aan Zee en de camping op.
Na een worsteling met de trekhaak van de Ford Anglia stond de eerste camper weer op z'n plaats; let op het bekende Bruynzeel speldje op de revers van de chaufeur, hij draagt er zelfs twee. Tenslotte voor het echte vakantiegevoel het uitzicht vanuit de camper op de hoogovens van Velzen.

documentaire fotografie bijdrage aan de expositie_Peter Marcuse, 15-12-2008