Pottenbakkerij Terra Verde inTameslouht -Marokko

TADELAKT


Tadelakt is een waterdichte glanspleister op basis van een natuurlijke hydraatkalk. Het woord Tadelakt is Marokkaans en betekent inwrijven.

Gebruik:
De pleister wordt door een specialist als stucwerk aangebracht op de muur en vervolgens glad gepolijst. Bij Marokkaans Tadelakt wordt de pleister tijdens droging glad gepolijst met een half edelsteen en verzadigd met olijfolie zeep. Door deze bewerking met de steen en zeep krijgt de pleister een diep gewolkt effect.

Toepassing:
Tadelakt wordt toegepast op wanden, vloeren en ornamenten. Tadelakt is volledig waterdicht en wordt daarom voornamelijk toegepast in de badkamer, het toilet en de keuken. Het blijft een fragiel materiaal dat zorgvuldig onderhouden moet worden en vereist deskundige aanbrenging door gespecialiseerde bedrijven.
BRON: Wikipedia

Tadelakt is dus een van natuurkalk gebonden muurpleister die zijn oorsprong vindt in Marokko. Het is een speciaal soort kalkmortel die met stenen wordt bewerkt om een compact en glanzend oppervlak te krijgen. Tadelakt bestaat geheel uit natuurlijke producten, is ecologisch afbreekbaar, zeer slagvast, waterafstotend en wordt zowel buiten als binnenshuis toegepast op wand, vloer, badkuip, douche, tafels en wasbakken. Deze eigenschappen maken dat tadelakt niet alleen zeer duurzaam, maar ook ecologisch verantwoord is.

Tadelakt is bekend vanaf de middeleeuwen waar het gebruikt werd voor het waterdicht maken van
waterreservoirs voor drinkwater. Later werd dit materiaal gebruikt in Marokkaanse Paleizen, Hammams (Turkse stoombaden) en Riad (traditioneel Marokkaans huis met binnentuin).
Tadelakt komt van het Marokaanse werkwoord "dellek" en betekend kneden en platdrukken.
Van oorsprong wordt de kalk voor tadelakt gewonnen in een gebied vlak bij Marrakech. Door de zeldzame geologische eigenschappen van die plek heeft de kalk een speciale samenstelling van mineralen. Na winning wordt de kalk meer malen gebrand en gedoofd met water en resulteert in kalk van hoge dichtheid. Doordat de gebrande kalk maar een korte tijd houdbaar is wordt tegenwoordig ook van kalk met een andere oorsprong tadelakt gemaakt. Van nature is Marokkaanse tadelakt waterafstotend. Na het bewerken tijdens het droogprocces van het oppervlak met stenen resulteert dit in een zeer waterdicht materiaal, dat toch ademt. Door de hoge pH waarde is het tevens ook resistent tegen schimmel en bacteriën. In tegenstelling tot andere sierpleisters is tadelakt geen standaard afwerking die er altijd hetzelfde uitziet. Het materiaal komt voor in verschillende kwaliteiten en de ondergrond is ook erg belangrijk voor het resultaat. Na verwerking heeft het een
rustiek golvend uiterlijk. De ruimten lijken als met de hand uit klei gevormd te zijn.
BRON: TU Delft