landing op de Maan

Aanstaande maandag is het precies veertig jaar geleden dat de eerste mens voet zette op de maan. De reis er naartoe begon al vier dagen eerder op 16 juli 1969. Op die dag begon de Apollo 11 missie met als doel de eerste landing op de maan. Een Saturnus 5 raket met de maanlander "Eagle" en de Command Service Module "Columbia" werd gelanceerd vanaf lanceerplatform 39A van het Kennedy Space Center in Florida. Aan boord zijn drie astronauten: Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin en Michael Collins.
Na anderhalf rondje om de aarde te hebben gedraaid heeft de raket voldoende snelheid om zijn baan te verlaten en op weg te gaan naar de maan. Drie dagen later komen de astronauten in een baan om de maan terecht. De rakettrappen hebben ze dan allang afgestoten. Eén dag blijven ze in hun ruimteschip rond de maan cirkelen.
Dan stappen twee van de drie astronauten in de Eagle, de maanlander. Het is 20 juli. Michael Collins blijft achter in de Command Service Module. Hij was vanaf dat moment de eenzaamste mens ter wereld. Er waren 3 miljard mensen op aarde, twee op de maan en hij zat alleen in een cabine zo groot als een kleine personenauto rondjes te circelen om de maan. En dan waren er ook nog die radiostiltes als hij aan de achterkant van de maan zat. In totaal vloog de Columbia 30 rondjes om de maan.

Neil Armstrong en Buzz Aldrin dalen langzaam af naar het oppervlak van de maan. Het blijkt nog een hele toer te zijn om de maanlander aan de grond te zetten. De landingsplek die ze in gedachten hadden blijkt niet vlak genoeg te zijn waardoor ze uiteindelijk zes kilometer verderop landden. Ze hadden nog voor 30 seconden brandstof over. Toen sprak Armstrong de beroemde woorden "De Eagle has landed".

Ze blijven nog tien uur aan boord om voorbereidingen te treffen voor de eerste maanwandeling. Een mechanische arm wordt naar buiten geschoven met een camera eraan bevestigd. Deze zal de eerste voetstap op de maan registreren. Neil Armstrong komt naar buiten en daalt de trap af. Het laatste stukje springt hij naar beneden en zegt: "It's one small step for a man, one giant leap for mankind". Tien minuten later kwam Aldrin naar buiten. Ze verbleven een kleine twee uur op de maan en verzamelden enkele maanstenen en stelden meetinstrumenten op.

Terug in de Eagle hebben de mannen geslapen om de volgende dag weer op te stijgen. De vlag die ze een dag daarvoor op de maan hadden geplant werd tijdens het opstijgen omver geblazen door de uitlaatgassen van de maanlander. De Eagle koppelt weer met de Columbia met aan boord nog steeds Michael Collins. Hij maakte deze schitterende foto van de terugkerende maanlander met aan de horizon de half verlichte aarde.

Drie dagen later komen ze veilig terug op aarde vlakbij de kust van Hawai. Ze worden opgepikt door de USS Hornet.

bron: Model Plaza Purmerend

N.B. Schaalmodellen verkrijgbaar bij : Model Plaza