Luchthaven Schiphol en zeehaven Amsterdam 1937

Frederika Sophia (Fré) Cohen (Amsterdam, 11 augustus 1903 - Hengelo, 14 juni 1943) was een Nederlands graficus en tekenaar van Joodse komaf. Zij was de dochter van diamantbewerker Levie Cohen. Fré toonde als kind al belangstelling voor tekenen en wilde tekenares worden. Na enige omzwervingen kwam zij in 1921 terecht bij de draad- en kabelfabriek Draka. Daar ontwierp zij advertenties. Later kreeg zij werk bij uitgeverij N.V. Ontwikkeling - voorloper van de Arbeiderspers - waar zij naast kantoorwerk ook tekenwerk te doen kreeg. In 1915 was N.V. Ontwikkeling door de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) opgericht. Via haar werk voor deze uitgeverij kreeg ze toegang tot de partijdrukkerij Vooruitgang. Als ontwerpster die zich ook met het zetsel bemoeide werd ze daar door haar manlijke collega's aanvankelijk met argwaan bekeken. Bijna al het drukwerk voor de AJC werd door haar ontworpen.

Van 1927 tot 1929 volgde zij een opleiding op de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam, zij haalde daar haar einddiploma Grafiek. Van 1929 tot en met 1932 kwam zij in dienst bij de Stadsdrukkerij Amsterdam. Tot 1941 kwam zij bij deze drukkerij in dienst als freelance medewerkster en kreeg de gelegenheid bijna al het voorkomende drukwerk voor de gemeentediensten te ontwerpen. Ze was zeer bedrijvig en energiek en werkte in een hoog tempo wat haar bij de Stadsdrukkerij de bijnaam 'Saartje Wip' opleverde. Zij heeft grote invloed gehad op de vormgeving van de jaren dertig.

Verder was zij boekbandontwerper voor enige uitgeverijen waaronder de Arbeiderspers, Emanuel Querido en de Wereldbibliotheek. In haar laatste levensjaren in de oorlogstijd heeft zij een aantal ansichtkaarten ontworpen.

Voor haar vrije werk maakte zij een aantal schilderijen en tekeningen en voor particulieren ontwierp zij exlibris en gelegenheidsgrafiek zoals gelukwensen en geboortekaartjes.

Fré Cohen zat in de oorlogsjaren achtereenvolgens ondergedoken in Amsterdam, Diemen, Rotterdam, Winterswijk en Borne. In die periode bleef ze echter, zo goed en zo kwaad als het kon, illegaal doorwerken. Op 12 juni 1943 werd ze echter in Borne door de Duitsers opgepakt. Door het innemen van pillen maakte ze een einde aan haar leven. Na twee dagen overleed ze op 14 juni 1943 op 39-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Hengelo.

bron: Wikipedia
zie ook:
http://picasaweb.google.co.jp/bintphotobooks/FreCohenSchipholLuchthaven