Kunstobjecten

NICO DE GRUITER

Beeldend Kunstenaar/ Musicus/componist
Geboren 22-03 1938 te Rotterdam.?Opleiding Academie van beeldende kunsten Rotterdam
Werkte als ontwerper, artdirector voor 2 en 3 dimensionale en buitenissige vormgeving.

Tegenwoordig legt hij zich toe op het maken van houten objecten.
Bovendien is hij musicus/componist van geïmproviseerde elektronische muziek.


BEELDEN
Deze bestaan uit resten van het kappen en snoeien van bomen. De bijzondere vormen en structuren die zich daarbij vaak laten zien, zijn de inspiratiebron voor het object.
Diverse interessante stukken vormen de onderdelen van het object dat al werkend ontstaat door het assembleren tot een beeld. De delen ondergaan soms een minimale sculpturale behandeling voor zo ver het beoogde resultaat dat vereist, verder blijven de meeste onderdelen ruw hout in hun oorspronkelijke staat waarin ze werden verzameld.
De objecten zijn beschilderd als ware het een driedimensionaal schilderij.

ELECTRO-AKOESTISCHE MUZIEK
Uit zijn beperking, het zich niet aan notenbeeld en voorgeschreven interpretatie te kunnen houden, groeide de vaardigheid zich te concentreren op het herhalen van eenvoudige patronen, louter klanken, al of niet samengevoegd tot clusters en harmonieën, of uiteen gerafeld tot flarden melodie in de tijd,.. muziek!
Vanuit dit stadium van muzikale essenties begon zijn eigen klankenwereld zich te vormen; Klankschappen, sound-paintings, experimentele elektronische muziek en piano improvisaties. Klank bij theatrale happenings en openingen van tentoonstellingen, dans, performance of in concert, medewerking aan programma's van de VPRO Radio, eenmalige improvisaties, vertolking van een idee of de stemming van het moment.?Momenteel activiteiten als componist van experimentele elektronische muziek met eigen CD producties.

voor meer informatie www.nicodegruiter.nl