Introductie

In Nederland waren klompen in de 60tiger jaren nog steeds populair op het platte land en bij beroepen die met nat en vuil werk te maken hadden. Een extra voordeel was dat ze ook bestand waren tegen vallende voorwerpen en tegelijk warm en comfortabel in de winter.
Ook werden ze in die tijd bekend als mode trend, fotomodellen vonden het leuk om op klompen gefotografeerd te worden in een idealistische plattelands setting.
Tegelijkertijd werd in Nederland voor het eerst een Scandinavische variant met een houten zool verkocht als alternatief voor gezond schoeisel.
Uit Denemarken kwam het merk Sanita dat 40 jaar later nog steeds een marktaandeel heeft
Tijdens een vakantie in Jutland (Denemarken) begin 1980 kochten we ieder en paar klompen van hetzelfde merk.
Ofschoon we er niet erg zuinig op zijn geweest zijn ze na bijna 30 jaar nog steeds bruikbaar en zelfs de merknaam Sanita is nog goed leesbaar.

Hieronder de eigen bedrijfsinformatie:

SANITA, de originele Deense klomp sinds 1907

Over Sanita
Bij Sanita maken ze sinds 1907 aangename, comfortabele klompen op de Deense manier. Sterker nog, zij waren de eerste die ze maakten. Hun oprichter, Christen Andersen, creëerde niet alleen het eerste paar met de hand, hij zette ook het eerste distributie systeem van Sanita op: zijn fietsmand.

En die traditie van vakmanschap en zorgzaamheid leeft nog steeds voort in iedere klomp die zij maken. Door innovatief design en een hoogwaardige kwaliteit, zitten hun schoenen altijd prettig aan de voeten. En met aantrekkelijke nieuwe stijlen voor ieder seizoen, zien ze er ook nog eens ontzettend mooi uit! Vandaag de dag worden de klompen nog steeds met de hand gemaakt in Europa. Ze zouden enigszins kunnen besparen als ze het werk zouden uitbesteden, maar dat kunnen ze gewoonweg niet. Waarschijnlijk omdat ze de klompen al meer dan 100 jaar op hun eigen manier maken.

De naam
De naam Sanita werd geregistreerd in de jaren zestig, toen Johs. Meldgaard Andersen, zoon van de oprichter, het bedrijf “A/S Sanita Traefodtoej” oprichtte en de productie verplaatste naar verschillende locaties.

Maar waar kwam deze naam vandaan? Daar is veel naar gegist…sterker nog, het schijnt dat er in sommige delen van de wereld om gewed wordt…

Maar de waarheid is dat Sanita is genoemd naar een van de pleeg-achterkleindochters van de oprichter, Christen Meldgaard Andersen. Zij was zijn oogappel en een betrouwbaar, eerlijk en sterk meisje. Alle goede eigenschappen die de oude man identificeerde met het merk Sanita. Haar naam was overigens Sue Anita…