Ford fabriek Amsterdam

NV Nederlandsche Ford Automobiel Fabriek in Amsterdam was een voortzetting van een eerdere assemblage fabriek in Rotterdam opgezet in 1924.
Multinational Henry Ford wilde echter een fabriek dichter aan een haven en daar speelde Amsterdam handig op in door een insteek haven aan te leggen vóór de ook al weer verdwenen Hembrug over het Noordzee kanaal.
In 1932 werd daar begonnen met de assemblage van Amerikaanse Fordmodellen voor de Europese markt.

Het aantal werknemers steeg van 300 in 1932 tot 1480 in 1981, maar dat was ook het jaar dat de laatste Ford Transit van de band kwam.
In de 70tiger jaren werd er al met verlies gewerkt en sluiting ondanks fabriek bezetting en politieke druk konden niet verhelpen dat uiteindelijk het doek viel. Een voorbode van wat de nationale autoindustrie nog stond te wachten.

De fabriek stond daarna nog bijna een 20 jaar leeg en op de definitieve sloper te wachten. De grote fabriekshal verdween intussen steeds meer achter de enorme kolen opslag bestemd als brandstof voor de Hem Centrale.

Een aantal jaren geleden reed ik tijdens een foto safari in de Amsterdamse haven met vriend en collega Marcel Valkema, in diens Lanrdover de grote halfdonkere lege fabriekshal binnen.
We maakten een paar opnamen, maar de link naar wat ooit een bloeiende autofabriek was geweest was helaas nauwelijks meer te leggen.

bron:
- Wikipedia
- www.dutchmustang.nl
- Ford door Martin Wallast - ISBN 90 6120 9145/CIP