Martiem schilder Fred Boom

Vanaf 14 mei 2011 t/m 22 januari 2012 is aan boord van museumschip Schorpioen een bijzondere schilderijententoonstelling te zien.

Fred Boom, in 1938 in Koog aan de Zaan geboren, is afkomstig uit een maritieme familie. Op zestienjarige leeftijd ging Boom als lichtmatroos naar zee en kwam daarna op de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen in Amsterdam terecht. In 1959 trad hij in dienst bij de Koninklijke Nederlandsche Stoombootmaatschappij. Elf jaren lang schuimde Boom de wereldzeeën af, om daarna als chef technische dienst bij de firma Crok & Laan in Wormerveer aan de slag te gaan. Sinds 1998 wijdt Boom zich aan het maken van scheepsportretten en zee- en havengezichten. Fred Boom, autodidact, geldt binnen de hedendaagse maritieme schilderkunst als een kundige, inspirerende en kleurrijke zeeschilder. Boom is een perfectionist en dat is in zijn schilderijen, gouaches en aquarellen duidelijk terug te zien.

bron: Marine Museum

Verbeelding en realisme gaan samen en zo laat Fred ons beleven hoe het was, is en zal blijven.
Zijn deskundigheid blijkt ook uit de precisie en aandacht voor het detail, want de beste stuurlui staan aan wal en bekijken elk schip van top tot teen of er iets op valt aan te merken. Neem van mij aan dat ze kansloos zijn, daar heeft Fred wel voor gezorgd.

Peter Marcuse

NB
De getoonde beelden van de schilderijen zijn bedoeld om een impressie van de expositie te geven.
Voor de juiste weergave verwijs ik naar het boek VAREN - Marine en Koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog - door het oog van maritiem schilder Fred Boom, dat ter gelegenheid van deze expositie verscheen.

Uitgave: Auk Boom Producties ISBN 978-90-78006-07-7

kosten 15 euro incl. verzending binnenland

zie ook:
www.fredboom.nl
www.defensie.nl/marinemuseum